Lederonderhoud

Verzorging van uw hoofdstel, zadel en ander lederwerk.

Leer verliest elke dag een deel van haar olie, deze moet worden vervangen om de kracht van het leer te waarborgen. Zweet van het paard is licht zuur (pH 6) en zal dus ook een aanslag plegen op de oliën in het leer. Het leer waar wij gebruik van maken is intensief behandeld met rijke oliën, toch bepaald het onderhoud na aanschaf van het hoofdstel of het zadel hoe lang het leer goed blijft. Bedenk dat hoe goedkoper het leer is, des te meer onderhoud het nodig heeft om alleen simpelweg al veilig te blijven.

 

Berg uw hoofdstel en zadel op in een niet vochtige ruimte bij kamertemperatuur. Laat nat geworden leer op een natuurlijke manier drogen (niet bij verwarming of kachel!) en verzorg het daarna goed met een goed onderhoudsproduct voor leer.

Wanneer leer gedroogd wordt bij de verwarming of kachel zal het worden ontdaan van al zijn natuurlijke oliën en bros worden. Dit maakt het leer zeer onveilig en niet te vergeten ongemakkelijk voor het paard. Helaas is er weinig dat gedaan kan worden om leer dat op deze wijze behandeld is weer in oude staat terug te brengen.

 

Behandel nieuw lederwerk met een goed onderhoudsproduct voor leer, voordat het voor het eerst gebruikt gaat worden. Reinig vervolgens het lederwerk ongeveer eenmaal per week met een licht vochtige spons. Het heeft de voorkeur om zo weinig mogelijk water te gebruiken bij het verwijderen van modder en zweet van het leer. Laat het leer daarna op natuurlijke wijze drogen en behandel het daarna met een goed onderhoudsproduct voor leer.

 

Veel breuken en scheuren in het leer zijn vaak te wijten aan het niet goed onderhouden van het leer. Met het gebruik van zadelzeep moet men voorzichtig zijn, en alleen gebruiken op droog leer met een zo goed als droge spons. Zadelzeep kan er in sommige gevallen namelijk voor zorgen dat, bij gebruik op nat leer, de verf in het leer uitloopt.

 

Overdrijf niet met het onderhoudsproduct. Wanneer het leer wordt 'over-olied' zullen de leervezels hierdoor opzwellen en verzwakken. Probeer ook zoveel mogelijk te voorkomen dat het leer wordt verbogen, en vooral wanneer het nat is. Ook dit verzwakt de vezels in het leer.

 

Controleer ook bij de onderhoudsbeurt of de gespen en de stiksels nog in goede staat zijn. Laat het waar nodig repareren, zodat de veiligheid van bijvoorbeeld uw hoofdstel gewaarborgd blijft. Dit betekend dat het hoofdstel bij de onderhoudsbeurt het beste geheel uit elkaar gehaald kan worden. Zo kunnen ook de gespen grondig gereinigd en gecontroleerd worden.

De meest voorkomende gebieden van slijtage zijn gebieden waar constante druk op staat tijdens het gebruik, denk hierbij o.a. aan de meest gebruikte gesp-gaten, de keelriem, de lussen aan de uiteinden van de teugels / wangstukken en de aansnoerriem. Wanneer het hoofdstel niet uit elkaar gehaald en regelmatig gereinigd wordt, krijgen deze gebieden niet de voeding die zij nodig hebben om sterk te blijven en een leven lang mee te gaan.

 

Leer is een natuurlijk product en is met natuurlijke oliën geïmpregneerd. Dit maakt het perfect om tegen de paardenhuid aan te liggen. Leer is zeer sterk, maar zal in tegenstelling tot nylon en andere kunststoffen, breken wanneer het paard verstrikt en in paniek raakt. Nylon en andere kunststoffen zullen in zo'n geval ernstige schade bij het paard kunnen veroorzaken.

 

Wanneer u twijfelt of uw lederwerk nog veilig is, staan wij voor u klaar om dit voor u te controleren.