ZadelpasserviceZadelpasservice

Een goed passend zadel is van groot belang voor het welzijn van het paard en past zowèl paard als ruiter. Wanneer u een jong paard gaat inrijden of al een tijdje rijd op uw paard, een goed passend zadel is dè basis.

 

Of u nu uw bestaande zadel wilt laten controleren of op zoek bent naar een nieuw zadel, elke 1ste afspraak begint met een zadelpasconsult. Door het in kaart brengen van het paard krijgen we een goed beeld en een ijkpunt voor de toekomst.

 

Het paard is de echte klant!

De spieropbouw en de vorm van de paardenrug verandert door de jaren heen door o.a. training, leeftijd, voeding en ziekte. Wanneer een zadel niet meer goed past, kan dat veel leed veroorzaken bij je paard. Let met name op veranderingen in het gedrag van je paard, zoals bijvoorbeeld weglopen tijdens het opstijgen en sterrekijken terwijl je paard dit normaal gesproken niet doet. Of prestaties die verminderen, of zelfs achterwege gaan blijven. Het is daarom van groot belang om regelmatig te controleren of het zadel nog correct ligt op de rug van je paard.

 

Hoe vaak controleren?

Hoe vaak het nodig is om je huidige zadel te controleren, hangt af van vele factoren zoals o.a. training, conditie en gezondheid van je paard. Sommige paarden veranderen weinig, terwijl andere paarden soms een maat kunnen verschillen (zelfs al na een paar weken) Denk bijvoorbeeld aan het zomerseizoen wanneer er volop gras is en aan herstel na ziekte.

Mijn advies is in ieder geval uw zadel 1x per jaar te laten controleren (bij een jong paard liefst vaker).

 

Het zadelpasconsult

Voor de kosten van een zadelpasconsult verwijs ik u door naar Tarieven voor meer informatie.

 

1. Maken van een afspraak: Het handigst is dat u mij mailt voor het maken van een afspraak.

Hierbij wil ik graag het volgende van u weten:

 

2. De afspraak, het consult: Op basis van de door u vooraf gegeven wensen neem ik voor het consult een aantal paszadels mee. Een consult neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en is opgebouwd uit een aantal stappen, waarbij uitgebreid ingegaan wordt op uw paard, zijn of haar bouw en beweging, de statische passing van het zadel en de combinatie paard - zadel - ruiter in beweging. Hierbij wordt het onderstaande protocol gevolgd (opgesteld door de SMS, Society of Master Saddlers, en verplicht voor de daarbij aangesloten zijnde zadelpassers). Bij constatering van mogelijke lichamelijke klachten zal ik altijd eerst doorverwijzen naar een dierenarts, fysiotherapeut, of andere specialisten.

 

NB: De ruiter/amazone die het paard berijd dient zelf aanwezig te zijn om te rijden. Tevens dient het paard in goede conditie en niet kreupel te zijn. Voor een goed consult moeten alle onderstaande stappen uitgevoerd worden. Wanneer één van de onderdelen voor u niet mogelijk is, om welke reden dan ook, kan er geen consult plaatsvinden.

 

Let op de aandachtspunten onderaan deze pagina!

 

Kennis makenStap 1

Een consult begint met het kennismaken met de ruiter en het paard. Hierbij kunnen eventuele problemen en dingen die de ruiter zijn opgevallen in het gedrag van, en aan het paard besproken worden. Het is namelijk mogelijk dat dit (deels) grondslag vindt in de passing van het huidige zadel. Tevens krijgen we dan een beeld van welke tak van sport er beoefend wordt en hoe intensief en op welke wijze er met het paard getraind wordt.

 

Palpatie rugStap 2

Een globale beoordeling van het paard in stand op vlakke harde ondergrond, waarbij het exterieur bekeken wordt. Hierbij lettend op zaken welke de passing van een zadel zouden kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongelijkheid in de schouders, overbouwdheid, of een hoge/lage schoft.

 

BeoordelenStap 3

Globale beoordeling van de bewegingen van het paard in stap en draf. Dit gebeurt aan de hand op het harde in een rechte lijn. Hierbij kijkend of de beweging van het paard van invloed zou kunnen zijn op de passing van het zadel.

 

TemplateStap 4

Het maken van een template en foto's van o.a. De schoft en rug van het paard.

 

zadelpassen-symetrieStap 5

Het controleren van het huidige zadel op o.a. veiligheid, symmetrie en kwaliteit.

 

controle statische passingStap 6

Het controleren van de passing van het zadel op het paard in stand. Is de pasvorm correct? Is de lengte correct? Ligt het zadel mooi in balans? Etc.

 

bewegingStap 7

Het controleren van de passing van het zadel met ruitergewicht en in beweging.

Gecontroleerd wordt er tijdens de 3 basisgangen op zowel linker- als rechterhand en, indien het om een springzadel gaat, tijdens een aantal sprongen.

Hoe ligt het zadel onder het gewicht van de ruiter? Welke invloed heeft de beweging van het paard op het zadel en andersom? Welke invloed heeft de zit/houding van de ruiter op het zadel? Etc.

 

BesprekenStap 8

Bespreken en adviseren omtrent de passing van het zadel. Indien de situatie ernaar vraagt of indien de ruiter het wenst kan dit in samenwerking met instructeur, fysiotherapeut en osteopaat.

We streven naar een 3-eenheid paard – zadel – ruiter, waarbij welzijn en prestaties naar een zo hoog mogelijk niveau getild kunnen worden.

 

Zadels passenStap 9

Op verzoek het beoordelen en passen van andere, nieuwe of gebruikte, zadels. Ook dit gebeurt volgens voorgaande stappen.

 

Aandachtspunten

 

 

Foto's: Margriet Markerink